Denna webbplats har navigeringsbegränsningar. Vi rekommenderar att du använder en webbläsare som Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Fri frakt vid köp över 40 €Engagerad för djurs välbefinnande ❤️Produkter framtagna under veterinärkontroll
Behöver du hjälp?
Chat des sables : tout savoir sur le chat du désert
Raskatalog katt

Sandkatt: allt du behöver veta om ökenkatten

Upptäck mysteriet med sandkatten, detta fascinerande ökendjur. Egenskaper, livsmiljö och beteende, föda, karaktär!

Sandkatter eller "ökenkatter" är en relativt okänd kattart som väcker uppmärksamhet på grund av sin lilla storlek och sitt utseende som påminner om "vanliga" katter, även om de har tillräckligt med utmärkande egenskaper.

Det finns fyra underarter av denna katt som återfinns i Sydostasien och Nordafrika. Antalet sandkatter har minskat avsevärt under de senaste två decennierna på grund av tjuvjakt, jakt och introduktionen av flera nya arter (som konkurrerar om gemensamma byten). Dessa katter finns med på listan över nära hotade arter, vilket innebär att de kan bli utrotningshotade inom en snar framtid.

Livsmiljö Sand- och stenöknar
Regioner Från Sahara till Mellanöstern och vidare till Turkestan
Vikt 1,8 till 3,6 kilogram
Längd 74 till 91 centimeter
Höjd 25 till 30 centimeter
Svanslängd 23 till 30 centimeter
  

📝 Sammanfattning

  • Sandkatten är ett litet vilt kattdjur i öknar, från Sahara till Mellanöstern och Centralasien.
  • Den väger 1,8 till 3,6 kg och har en blek sandfärgad päls.
  • Dess stora öron gör att den kan lokalisera byten på natten.
  • Den äter främst små gnagare och kan klara sig veckor utan att dricka.
  • Aktiv på natten, skyddar sig mot hettan i lyor; den är en utmärkt grävare.
  • Arten är klassad som nära hotad på grund av tjuvjakt och jakt.

Sandkattens fysiska särdrag

Deras utseende uppvisar vissa karakteristiska drag som skiljer dem från andra vilda katter.

sandkatt

Storlek

Huvudets och kroppens längd varierar mellan 39 och 52 cm, medan höjden från marken till axeln kan vara från 25 till 30 cm. Svansen kan mäta från 23 cm till 30 cm.

Vikt

Vuxna katter kan väga mellan 1,8 kg och 3,6 kg. Kattungar väger mellan 39 g och 80 g vid födseln.

Färg

Dess sandfärgade kropp har vanligtvis inga ränder eller fläckar. Över- och underläppar, haka, hals och mage är vita. De gulbruna öronen är kantade med svart. Ansiktet är sandbrunt, den nedre delen är vitaktig och två rödaktiga linjer löper från ögonvrårna över kinderna.

De grön-gula ögonen är omgivna av en vit ring och näsan har en svart spets. Benen är markerade med svarta ränder medan den sandgula svansen har några mörka ringar och en svart spets. Kattungar föds med en päls fläckad i rött eller blekgult.

ökenkatt

Naturlig livsmiljö

Sandkatter lever i tre skilda regioner i världen: Saharaöknen i Afrika, som sträcker sig över Algeriet, Niger och Marocko; hela arabiska halvön; och delar av Centralasien, särskilt Turkmenistan, Iran, Pakistan och Afghanistan.

Sandkatter föredrar en mycket torr och arid livsmiljö, med lite växtlighet, som de är väl anpassade till. De lever i sand, på torra slätter och i steniga dalar där förhållandena är extrema. Yttemperaturerna kan nå 51 grader under dagen för att sedan sjunka till -0,5 grader under natten.

Denna art föredrar platt eller kuperad terräng och tar skydd i lyor när temperaturerna blir för extrema, på grund av vikten av lyor och grävande för sandkatter.

Föda

Sandkatten äter främst små gnagare, ibland harar, fåglar, spindlar, insekter och reptiler. De är mycket modiga eftersom de till och med jagar giftiga ormar. Dessa katter lever på en ganska tom plats, så de måste äta vad de hittar. Liksom många ökendjur kan de stanna i veckor utan att dricka vatten, eftersom de får i sig den fukt de behöver genom att äta sina byten.

För att jaga rör sig sandkatter diskret nära marken och lyssnar noga för att upptäcka sina byten. Det mest karakteristiska draget för dessa katter är deras stora öronmusslor. De använder sina högt utvecklade öron för att lokalisera sina bytens rörelser under natten, och gräver snabbt för att fånga sitt byte.

Dessa katter är kända för sin stora förmåga att gräva, vilket gör att de kan gräva lyor för att undkomma solens hetta. När de väl har fångat ett byte gömmer de det och kommer tillbaka senare för att äta.

Reproduktion

Reproduktionen hos sandkatter beror på var de lever; katterna i Sahara börjar fortplanta sig i januari och slutar i april. I Turkmenistan börjar katterna fortplanta sig i april, och i Pakistan varar säsongen från september till oktober. Skillnaden i årets tider som väljs för fortplantning anses bero på klimatet eller tillgängliga resurser.

Dräktigheten hos sandkatter varar i 59 till 67 dagar, och honorna föder en kull på en till åtta ungar, men oftast två till fyra. Ungarna väger drygt 39 gram vid födseln. De unga blir självständiga vid 6 till 8 månaders ålder.

Beteende

Sandkatter är aktiva på natten och i skymningen för att undvika öknens hetta genom att gömma sig i lyor. Deras förmåga att gräva gör att de kan skydda sig mot extrema väderförhållanden.

Under mycket varma dagar tar sandkatter skydd i djupa lyor under en sanddyn eller en buske. När sandkatter blir för varma ligger de ibland på rygg för att avleda värme från bröstet och magen.

Vid mörkrets inbrott sitter de nära öppningen till sin lya och använder sina sinnen för att observera omgivningen i cirka 15 minuter. De tillbringar kvällen med att jaga och kan färdas långa sträckor på jakt efter byte. I allmänhet färdas de cirka 5 kilometer per natt.

Eftersom populationen av dessa katter är liten, har de ett mycket högljutt parningsläte som liknar skällandet från en liten hund. Deras övriga läten inkluderar morrande, mjauande, väsande, skrikande, fräsande och spinnande.

Livslängd

När de tas om hand av människor kan sandkatter leva upp till 13 år. Det är inte exakt känt hur länge de lever i det vilda.

Sandkattens historia

Sandkattens vetenskapliga namn är Felis margarita. Den har fått sitt namn efter den franske generalen Jean Auguste Margueritte, ledare för en expedition som upptäckte den i Algeriet 1858. Den tillhör familjen Felidae i klassen Mammalia. Ett annat vanligt namn för denna art är ökenkatt.

Tidigare erkändes fyra underarter av sandkatt. Idag har två underarter föreslagits, men de kräver ytterligare forskning innan de accepteras av forskarsamhället:

Några intressanta fakta om sandkatter

  • Sandkatter kan göra korta spurter och nå en hastighet på 40 km/h.
  • Tack vare sina håriga tassar lämnar dessa katter inga spår i sanden.
  • Dessa katter är aktiva under natten, därav namnet nattaktiva djur. De agerar så för att undvika höga temperaturer (över 52 grader Celsius) under dagen.
  • Dessa katter lever ofta i lyor som övergivits av andra djur som piggsvin eller rävar.
  • De är köttätare. Kosten för dessa katter består av insekter, små gnagare, fåglar, ödlor och ormar.
  • De gömmer matrester i sanden.
  • Dessa katter kan överleva utan vatten under långa perioder.
  • Dessa katter är mycket ljudliga djur, kapabla att morra, mjaua, spinna och skälla.
  • Till skillnad från andra kattarter är sandkatten en dålig hoppare och klättrare, men en utmärkt grävare.
  • Sandkatten är en ensamlevande varelse som träffar andra sandkatter två gånger om året, under parningstiden som vanligtvis infaller i mars-april och oktober.
  • Dessa katter kan överleva upp till 13 år i fångenskap, men de lever sällan så länge, eftersom få kattungar i fångenskap når vuxen ålder.

Vetocanis-teamet